środa, 3 sierpnia 2011

Ruskie cannelloni


Na obiad lub kolację proponuję dziś makaron cannelloni nadziewany farszem jak do pierogów ruskich. Swoją drogą przepis na pierogi też wkrótce się pojawi :)
Więc tak...
Potrzebować będziemy :
-cannelloni
-ziemniaki
-twaróg
-cebula
-sól,pieprz
-olej

Nie podaję dokładnej ilości ponieważ sami zadecydujecie jaka to ma być porcja.
Powiem tylko, że ziemniaków i twarogu ma być mniej więcej po tyle samo, a cebula jak kto lubi :) Pieprz i sól do smaku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na oleju.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki mieszamy dokładnie z cebulą i twarogiem.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Cannelloni gotujemy al dente ( mają być tylko lekko miękkie) . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą , żeby się nie sklejały.
Z farszu twarogowo-ziemniaczanego formujemy podłużne "kluski" i delikatnie nadziewamy nimi cannelloni.
Nafaszerowany makaron wkładamy no naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oleju(można dodać jeszcze zeszkloną cebulkę jako zasmażkę, lub skwareczki) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10- 15 min.
I gotowe!
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz