czwartek, 28 lutego 2013

Placki warzywne z kiełbasą

Przepis znalazłam w gazecie "Moje smaki życia"
Lekko go zmodyfikowałam i powstały moje placki.
Potrzebne są:
- ziemniaki (ok pół kg,może być więcej)
- 4 średnie marchewki
- 1 por
- 3 kiełbasy śląskie
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- pieprz , sól do smaku, ewentualnie majeranek
- olej do smażenia

Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Połączyć wszystko razem, dodać jajka, mąkę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przyprawić pieprzem i solą (ewentualnie majerankiem)
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
I gotowe!
Smacznego :)


             
Przepis znalazłam w gazecie "Moje smaki życia"
Lekko go zmodyfikowałam i powstały moje placki.
Potrzebne są:
- ziemniaki (ok pół kg,może być ciut więcej)
- 4 marchewki
- 1 por
- 3 kiełbasy śląskie
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- pieprz , sól do smaku, ewentualnie majeranek
- olej do smażenia

Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Połączyć wszystko razem, dodać jajka, mąkę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przyprawić pieprzem i solą (ewentualnie majerankiem)
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
I gotowe!
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie! Zuzi to na pewno smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku... dawno nie jadłam takich placków, a ślinka pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń