Mocno kakaowe, takie jakie miało być - pyszne!
Murzynek to chyba za małe słowo! To istny Murzyn! :D
- w najlepszym tego słowa znaczeniu!
Z kakaową polewą! REWELACJA!
Zdecydowanie moje smaki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła
- pół szklanki mleka
W garnku roztopić masło , dodać cukry, mleko i kakao, wymieszać i zagotować.
Odstawić do wystygnięcia.
Następnie dodać żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i dodać do kakaowej masy.
Wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Ja użyłam małej okrągłej formy o średnicy 18 cm i piekłam 55 minut.
W przypadku większej formy ciasto będzie niższe a czas pieczenia nieco krótszy niż u mnie.
Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe metodą suchego patyczka.
Jeśli ktoś nie lubi mocno kakaowych ciast można zmniejszyć ilość kakao i wtedy będzie "lżejsze" , delikatniejsze w smaku.
Mnie osobiście wersja mega kakaowa odpowiada.
Wystudzone ciasto polać polewą.
składniki na polewę:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
To wszystko razem wymieszać i podgrzać.
Gdy ciasto wystygnie polać je polewą i wstawić w chłodne miejsce.
SMACZNEGO!
Inspirację znalazłam TU. Przepis trochę zmieniłam i tak oto wyszedł mój Murzyn :)
zabieram sie do pracy wyglada pysznie Beata
OdpowiedzUsuńPowodzenia! Daj znać jak wyszedł :)
Usuńo matko, ale piękny kształt! chętnie bym teraz wciągnęła kawałek do herbatki... ;)
OdpowiedzUsuńKasiu pyszny ten murzynek naprawde;)
OdpowiedzUsuńwyszedl taki wilgotny w srodku i bardzo czekoladowy;) wieczorem sprobuje Twoich nalesnikow;);)
BOMBA! :) ciesze się bardzo że wyszedł taki jaki miał wyjść !
UsuńPrzepisów na murzynka (z dopiskiem najlepszy) jest w sieci całe mnóstwo, a trafienie na przepis z którego wyjdzie murzyn o niezapomnianym smaku jest loterią. Osobiście wypróbowałam już kilkanaście przepisów i ten jest rzeczywiście najlepszy pod słońcem. Moja mama jest mistrzynią w pieczeniu ciast, ale gdy wkraczam na imprezę z moim murzynkiem według Pani przepisu... mama odpada. Dziękuję za ten przepis o cieplutko pozdrawiam z Wittmund.
OdpowiedzUsuń:) dziękuję za miły komentarz :D cieszę się niezmiernie:))) i również pozdrawiam :) życząc udanych wypieków w dalszym ciągu :)
UsuńZa ok 10 minut zacznę robić pierwszego murzynka w swoim życiu - właśnie z Pani przepisu - później dam znać jak wyszedł i czy smakował
OdpowiedzUsuńSuper :) powodzenia i czekam na wynik :)
OdpowiedzUsuń58 yr old Nuclear Power Engineer Benetta Rewcastle, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Catch .44 and Air sports. Took a trip to Humayun's Tomb and drives a Ferrari 333 SP. dlaczego nie sprobowac tego
OdpowiedzUsuń