czwartek, 19 lipca 2012

Kotleciki z ryżu i marchewki

 Na ten przepis natknęłam się w dodatku kulinarnym do gazety i postanowiłam zrobić, bo takie proste, a moje dziecko ryż lubi, więc wszystko gra.  Przepis trochę przerobiłam po swojemu .
Potrzebne są :
-torebka ryżu
-2 marchewki
-2 żółtka
-2 łyżki bułki tartej
-olej do smażenia
-sól, pieprz,koperek 

Ryż ugotować, ostudzić. Marchewki oczyścić, umyć i zetrzeć na drobnej tarce.
Połączyć ryż, marchewki, żółtka, bułkę tartą, doprawić pieprzem, solą i koperkiem i formować kotleciki.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć kilka minut z dwóch stron, aż się zarumieni.
Takie kotleciki mogą być dodatkiem do obiadu zamiast zwykłego ryżu czy ziemniaków. Zawsze to jakaś odmiana.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz