środa, 31 sierpnia 2011

Pierogi ruskie

Przyszedł czas na pierogi. Ciasto jest neutralne, więc w zasadzie można je nadziewać czym tylko się chce, od nadzień słodkich zaczynając po słone, kwaśne... itd.
Najlepsze ciasto wychodzi z tej mąki na zdjęciu powyżej. Luksusowa z pierogami na obrazku.
Ciasto pierogowe :
-4 szklanki mąki
-1 szklanka ciepłej wody
-szczypta soli

Mąkę posolić , dolać wody i ugniatać ręką. Wyrabiać ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
Rozwałkować dość cienko, na blacie posypanym mąką, by ciasto nie przyklejało się do blatu ani do wałka.
Szklanką wykrawać okręgi i dodatkowo rozwałkować te okręgi by "placek" się powiększył, no i łyżeczką nakładać farsz. Farsz kładę na środek placka, który składam na pół i sklejam brzegi pieroga. Jeden brzeg smaruję wodą (palcem) i sklejam. Dociskam widelcem by powstało ładne i trwałe złączenie.
Nie napiszę ile pierogów mi wyszło z tego ciasta, bo tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam ich policzyć :)

A faaarsz wygląda następująco:
-ziemniaki
-cebula
-twaróg
-pieprz
-sól
-majeranek
-masło

Proporcja ziemniaków do twarogu - pół na pół.
Cebuli mniej więcej tyle, żeby była widoczna w farszu .
Należy ją podsmażyć na oleju tak aby się zeszkliła i była miękka (nie na złoto! ) na koniec dodać ze dwie łyżki masła, to podrasuje smak.
Ziemniaki ugotować , zmiażdżyć, jak wystygną zmieszać z twarogiem . Dodać cebulę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i można nadziewać pierogeny.

Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody i gotować bez przykrycia ok 15 minut. Na próbę można wyciągnąć jednego pieroga i sprawdzić czy już.
Zajadać z zasmażką z cebulki lub z samym masełkiem.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. o Jezuńciu! jakie to...powalające! chcę chociaż pół jednego! -m.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie mogę się zabrać za zrobienie tych pierogów...

    Ewa

    OdpowiedzUsuń