piątek, 24 stycznia 2014

Babka kajmakowa

Inspiracją do zrobienia tego ciasta była puszka masy kajmakowej. Chciałam zrobić coś co będzie jednym ciastem, nie przekładańcem, z racji braku możliwości wyjścia do sklepu, oraz z ograniczoną ilością składników.
Po przebuszowaniu przepisów na ciasto z kajmakiem natknęłam się na babkę kajmakową.
Składnikowe minimum, wszystko akurat było pod ręką i do dzieła!
Kilka modyfikacji i do dzieła! 
Babka nie w formie klasycznej babki, gdyż miałam do wypróbowania nową blachę , sprezentowaną od Kuzynki - za co dziękuję :) oraz ciasto jest spóźnionym prezentem na Dzień Babci, więc i forma miała być wyjątkowa :)

Składniki na ciasto :
-  4 jajka,
- 300 g masy kajmakowej
- 6 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g mąki
- 100 g masła

dodatkowo:
- 100 g masy kajmakowej
- łyżka mleka
- płatki migdałowe


Masło roztopić na małym ogniu i połączyć z kajmakiem. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywno , na koniec dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i masę kajmakowo-maślaną.
Zmiksować wszystko na gładko.

Blachę wytłuścić masłem lub olejem, posypać bułką tartą i wylać ciasto do blaszki.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.
Po ok 35 min sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe.  

Z pozostałej masy kajmakowej zrobić polewę. Kajmak i mleko wymieszać żeby powstała jednolita polewa.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, aż delikatnie zmienią kolor.
Polewą polać jeszcze ciepłe ciasto, posypać płatkami i gotowe.
Mi zostało trochę polewy więc zaserwuję ją jeszcze dodatkowo na każdą porcję ciasta na talerzu.




SMACZNEGO ! :) nam sssssmakowało :)

1 komentarz:

  1. robiła w zeszłą sobotę wyszło suuper!!!
    Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń