wtorek, 30 lipca 2013

Faszerowane warzywa

 Z wczorajszego obiadu zostało mi sporo farszu więc dziś napakowałam go w pomidory i paprykę i było pysznie !
Przepis na farsz w poprzednim wpisie.
Zapraszam :)


poniedziałek, 29 lipca 2013

Faszerowana cukinia

Składniki:
- cukinie / kabaczki
- mięso mielone wieprzowe ( u mnie było pół kg, i farszu mięsnego mi sporo zostało, ale wyszedł pyszny więc się nie zmarnował :) )
- 1 torebka ryżu (około 100 g) 
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- keczup (3/4 szklanki) + trochę wody, na oko, 1/3 szklanki
- ser
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz , majeranek - do smaku
- trochę oleju do smażenia i wysmarowania blachy

Ryż ugotować i odstawić, przyda się za chwilę :)
Mięso doprawić solą , pieprzem, majerankiem i smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy mięso zmieni kolor z czerwonego na brunatny wtedy dodać keczup wymieszany z wodą i cukrem. Dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Smażyć pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, później trochę odparować.

Piekarnik rozgrzać do 180 - 200 stopni , blachę wysmarować olejem , umyte kabaczki przekroić wzdłuż , wydrążyć i wydrążone miejsce zapełnić farszem, posypać serem i zapiekać przez około pół godziny, najlepiej sprawdzać widelcem co jakiś czas czy kabaczek jest już odpowiednio miękki, wedle uznania.

I gotowe :)
SMACZNEGO !

sobota, 13 lipca 2013

Krokiety z pieczarkami

Krokiety Llllubię! BARDZO! Kiedy stołowałam się w Green Way'u to prawie zawsze zamawiałam krokieta z kapustą i grzybami! Pyyycha!
I zawsze jak widzę zestaw - naleśnik + pieczarki to od razu przypomina mi się tamten smak :)
Dziś jednak nie będę próbować odtworzyć tamtego smaku.
Dziś proponuję krokiety z pieczarkami. ( na zdjęciu w zestawie z ogórkiem kiszonym i podpiwkiem)
Potrzebne będą :
ciasto naleśnikowe :
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki (użyłam pszennej luksusowej)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

farsz: 
- około 10 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- łyżka śmietany (użyłam 12%)
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju

dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia

Przygotować farsz. Cebulę zeszklić na oleju, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać śmietanę i smażyć bez przykrycia około 5 min, w celu odparowania wody.

Przygotować naleśniki. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera . Odlać trochę ciasta ( około jednej szklanki, będzie potrzebne na końcu)
Usmażyć placki naleśnikowe.

Zawijanie krokietów. Placek posmarować farszem i zawijać wedle uznania.
Zamoczyć złożonego krokieta w cieście naleśnikowym po czym obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)




piątek, 12 lipca 2013

Łosoś pieczony


Dziś na obiad mieliśmy pieczonego łososia z młodymi ziemniakami i mizerią.
Łosoś to wdzięczna ryba, niewiele potrzeba by wyszła smaczna.
Do zrobienia łososia potrzebne będą:
- łosoś (u mnie około 300 g),
- łyżka masła,
- garść koperku,
- szczypta soli,
- sok z pół cytryny,
- folia aluminiowa.

 Łososia umyć, położyć na folii aluminiowej, oprószyć solą, posypać posiekanym koperkiem, dodać około łyżkę masła i sok z cytryny.
Szczelinie zawinąć w folię i piec w 180 stopniach. 
Po około 20 minutach wyszedł  z piekarnika rozpływający się w ustach rybon :) 

 sos:
- łyżka musztardy
- łyżka majonezu
- szczypta pieprzu
Wymieszać i podawać z rybą.

Smacznego :) 







czwartek, 11 lipca 2013

Koktajl arbuzowy


Arbuz
cytryna
cukier
kostki lodu
- oto cały skład tej orzeźwiającej pyszności!
Proporcje?! Jak zwykle na oko, ale jakby tak podać mniej więcej, to by było tak :
- ćwierć średniego arbuza,
- sok z dwóch cytryn,
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- garść kostek lodu.
Arbuza bez pestek zblendować, dodać sok z cytryny , cukier (jeśli trafimy na słodszego arbuza, cukier jest nie potrzebny! ), kostki lodu i gotowe :)


Życzę upalnego lata i samych orzeźwiających napojów :)