wtorek, 19 lutego 2013

Schab duszony w sosie pieczarkowo-cebulowym z marchewką

Wyjęłam schab z zamrażarki i zastanawiałam się co z nim zrobić...
Weszłam na niezawodną stronę (Wykrywaczu smaku ), gdzie zawsze jest pełno pomysłów i znalazłam inspirację do tego dania.

Może wyglądem nic specjalnego nie zapowiada, ale...daje kopa po kubkach smakowych!
Przyprawowe minimum a takie zaskoczenie smakowe!
Zapraszam na duszony schab z pieczarkami, cebulą i marchewką.
PO PROSTU PYCHA! :) 
 Potrzebne będą:
- schab ( u mnie około pół kg)
- 2 małe cebule
- 400 g pieczarek
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
- pół szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- łyżka masła
- pieprz , sól, majeranek
- olej do smażenia i marynaty

Schab pokroić w plastry o grubości około centymetra, delikatnie rozbić tłuczkiem.
Zrobić marynatę : sól, pieprz, majeranek oraz pokrojony w plastry czosnek, z 2 łyżkami oleju. Natrzeć schab marynatą. Czosnek zdjąć ze schabu i odłożyć - dodać do sosu w trakcie przygotowania.
Schab pokroić w kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, po kilku minutach (2-3min) dodać pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone w plastry pieczarki oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach i czosnek. Dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
W razie potrzeby dolać więcej wody. 
Dusić tak około 20 minut. Dodać łyżkę masła. Na koniec zabielić sos dodając śmietanę.
Aby śmietana się nie zważyła najlepiej odjąć trochę sosu z patelni , połączyć w osobnym naczynku ze śmietaną i dopiero wtedy dodać do schabu. Dokładnie wymieszać, zagotować i danie gotowe!
Ja serwowałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz