czwartek, 6 lutego 2014

kruche ciastka maślane z dżemem

 Powinny być wyciskane ze szprycy, ale moja plastikowa nie dała rady :D szykuję się do zakupu takiej porządnej, która podoła temu zadaniu, wtedy będą ładniejsze, ale smak już jest ok!
Kruche, maślane, najlepsze z herbatą!

Potrzebne będą:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru (z cukrem kryształem też się udaje)
- 250 g miękkiego masła
- sok z pół cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- gęsty dżem

Wszystkie składniki połączyć ze sobą  - OPRÓCZ DŻEMU!
Z ciasta uformować kulki, rozpłaszczyć na grubość około pół cm i nakładać po mniej więcej  pół łyżeczki dżemu na wierzch.
Można też rozwałkować, podsypując mąką, i wycinać kształty. 
Część zrobiłam z dżemem , część bez.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 10-15 min aż się zarumienią na złoto.
Poczekać aż przestygną i zajadać ze smakiem :)
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, ale nie wiem jak długo, bo u mnie leżały maxymalnie 2 dni :)

P.s. a z pozostałych białek można zrobić bezy :)
      Przepis na bezę następnym razem :)


SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Napewno zrobie je w weekend :D aha ...piękny kubek :D pozdrawiam ...ale dostałąm na te ciacha apetyt mmmmm :D AGATA ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. zrób :D szybkie , proste i smaczne! daj znać jak wyszły jak już spróbujesz :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię :-D napewno dam znać! :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne :-D mam z dżemem morelowym i malinowym :-D świetny przepis Kasiu!! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! cieszę się że smakowały :)

      Usuń
  5. No... to i my dzisiaj robimy :)
    Na marginesie- kubek jest czadowy!:)
    Ula.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powodzenia :) i dziękuję :) no i smacznego :D

      Usuń