środa, 13 listopada 2013

Klopsiki z indyka w sosie curry

Przepis pochodzi z biedronkowej gazety " Moje smaki życia" , wyeliminowałam z niego groszek i pietruszkę na życzenie domowników.
Danie szybkie, smakowite i proste - polecam :)


Składniki :
- mięso mielone z indyka (225 g)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 2 cebule
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 200g jogurtu naturalnego
- 300 g ryżu (3 torebki)
- pieprz, sól.

Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) , obtoczyć w mące.
Cebulę posiekać , zeszklić na oleju, przełożyć do garnka.
Pulpeciki zarumienić i wrzucić do garnka. Na suchą patelnię wsypać curry i smażyć chwilę, aby uwolnić aromat, następnie dolać 1,5 szklanki wody . Wlać zawartość patelni do garnka z klopsikami i cebulą. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia około 20 minut. Po 20 min dodać jogurt , dokładnie wymieszać, uważając by się nie zagotować sosu.
I gotowe! 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz