piątek, 13 września 2013

Babeczki kajmakowe z orzechami

Zjadłam dziś pyszną tartaletkę w Bio Way'u. Z kajmakiem i orzechami, na kruchym spodzie.
Stwierdziłam, że to prosta sprawa takie ciacho i zabrałam się za wykonanie w domu.
Nie mam foremek na tartaletki, więc użyłam silikonowej formy do muffinów i się udało.

Ciasto kruche:
-3/4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
-2 łyżki cukru pudru
-szczypta soli
-50 g masła ,mniej więcej (temperatura pokojowa)
-1 jajko
Z tych składników wyszło mi 8 babeczek. 

Dodatkowo:
-puszka masy kajmakowej
-orzechy włoskie(uprażyć je lekko na suchej patelni)

Ze składników zagnieść ciasto i umieścić na około 20-30 min w lodówce.
Piec nagrzać do 200 stopni, ciastem wypełnić foremki i piec przez 20 minut (aż się zarumienią )
Poczekać aż przestygną. Wyłożyć do środka kajmak - ilość wedle uznania -i na górze ułożyć orzechy włoskie.
I gotowe!
Proste i pyszne! Smacznego :)


1 komentarz:

  1. ooooo ja znam takiego jednego, co by te wszystkie babeczki na jednym posiedzeniu wciągnął :)))

    OdpowiedzUsuń