sobota, 22 grudnia 2012

Barszcz czysty

Dawno nic nie wrzuciłam na bloga, co nie znaczy, że u mnie w domu kulinarnie się nic nie dzieje - dzieje się, tylko jakoś nie ma kiedy tego sfotografować i opisać :)
Ale dziś chcę Wam zaprezentować mój przepis na wyśmienity barszcz czerwony.
Porcja na taki średni garnek (raczej większy niż mniejszy)

 Potrzebne są:
-4 duże buraki
-4 ząbki czosnku
-majeranek
-pieprz
-sól
-cukier
-ocet ( u mnie jabłkowy, ale spirytusowy też się nada)
-ziele angielskie
-liść laurowy(2-3)
-sok z pół cytryny
-maggi 

Buraki umyć , nie obierać i ugotować aż będą miękkie.
Obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zalać wodą (do pełna).
Dodać 4 zgniecione ząbki czosnku (ja nie obierałam , tylko zmiażdżyłam lekko nożem),ziele angielskie 4 ziarenka, 2-3 liście laurowe, sok z połówki cytryny, octu do smaku(około łyżki, dwóch), majeranku 2 duże czubate łyżki, łyżeczka cukru, pieprz , sól i maggi do smaku.
Zagotować. Gotowy barszcz przelać przez sito, aby uzyskać samą esencję, i barszcz czysty gotowy :)
(w moim barszczu pływają też uszka z kapustą i grzybami, przepis następnym razem:))
SMACZNEGO!