piątek, 2 listopada 2012

Nadziany kurczak

Czwartkowy obiad u nas wyglądał następująco :
faszerowana pierś z kurczaka, gotowane ziemniaki z koperkiem i masłem, i do tego sałata z domowej roboty vinegrett'em . PYCHA!
Kurczak mimo smażenia nie był suchy (zapewne przez farsz). Cała kompozycja smakowita. Zachęcam to spróbowania.

Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-słodka papryka w proszku
-sól

panierka:
-1 jajko
-trochę mąki
-bułka tarta

farsz:
-pół cukinii lub kabaczka
-4 duże pieczarki
-1 cebula
-1 marchewka
-3 ząbki czosnku
-rozmaryn
-pieprz, sól do smaku
-olej
-łyżka masła

sos vinegrette :
-sok z połówki cytryny
-2 łyżki musztardy
-1 łyżka oleju
-łyżeczka miodu lub cukru
-pieprz, sól do smaku

Piersi przekroić wzdłuż , rozbić tłuczkiem do mięsa tak żeby powstały 4 płaty.
Doprawić każdy płat solą i papryką w proszku.

Przygotować farsz. Wszystkie składniki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać pozostałe składniki oprócz czosnku. Czosnek dodać pod koniec.
Smażyć/dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
Gdy składniki będą już miękkie / al dente wtedy dodać czosnek i dusić jeszcze przez chwilę.

Na piersi umieścić łyżkę, dwie farszu i zawinąć lub złożyć, tu trzeba opracować swój sposób :)
ja na środek piersi wyłożyłam ok 2 łyżek farszu i złożyłam pierś na pół. Docisnąć, aby otwory po bokach były jak najmniejsze, aby nam farsz nie wypadł.

Przygotować panierkę, czyli połączyć jajko z mąką (tej mąki to tak około 2 łyżek) wymieszać aby nie było grudek i obtoczyć gotowe piersi w masie , po czym obtoczyć jeszcze w  bułce tartej i na patelnię. 
Smażyć na oleju z obu stron na złoto. Najlepiej pod przykryciem.

Sos vinegrette : tu wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, dodać do sałaty i gotowe.

SMACZNEGO :) 





4 komentarze:

  1. jestem tak głodna, że o niczym innym nie marzę, jak o Twoim kotleciku, podziel się, plis!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam :) co prawda obiad był w czwartek,ale specjalnie dla Ciebie zrobię jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny ten kotlet! Narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrób! - POLECAM przez duże Pe :)_

    OdpowiedzUsuń