środa, 16 maja 2012

Pierogi leniwe

 Na lenia i na szybką rękę. Rachu ciachu i mamy pierogi leniwe.
Oto lista zakupów:
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego ( 32 g)
- szklanka mąki 
- pół szklanki cukru pudru
- śmietana do polania
- 2 łyżki masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć  z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru pudru. Żółtka z cukrem, białka, mąkę i twaróg umieścić w misce i wymieszać mikserem. Posypać mąką blat i wyłożyć ciasto. Zagniatać ciasto, podsypując mąką, żeby się nie kleiło do rąk. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać kształty foremką lub nożem ( wg mnie foremką było najwygodniej)
Zagotować wodę i wrzucić pierogi. Gdy wypłyną to znaczy że są już gotowe. Przełożyć do miski , dodać masło,  polać śmietaną zmieszaną z cukrem pudrem i zajadać :)
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Asiu - używam tłustego lub półtłustego, klinek,kostka jaki jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ☺
    I ile sztuk około wyjdzie z tych składników? ;-) Idę po jajka :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze- nie pamiętam:-D bo wpis jest z 2012 roku;-)
    Życzę smacznego;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły CUDNE! 😍❤ NAPRAWDĘ POLECAM! 😉

    OdpowiedzUsuń