piątek, 9 marca 2012

Babka cytrynowa

Tę babkę robi się bardzo szybko i wychodzi wspaniała, taka lekka i orzeźwiająca , nie jest sucha i smakuje mi trochę Wielkanocą... Warto ją zrobić!
Moja sąsiadka , która pożyczyła mi mixer (bo mój ma awarię) dostała kawałek na spróbowanie i poprosiła o przepis :) więc to chyba dobra rekomendacja :)

Oto co jest potrzebne do jej wykonania :

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Margarynę należy rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce na małych oczkach . Żółtka oddzielić od białek . Żółtka zmieszać z cukrem i zmiksować. Dodać margarynę, mąkę, proszek i skórkę z cytryny.
Ubić białka na sztywno i dodać delikatnie do pozostałej masy.
Ciasto przelać do formy posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni. przez 40 min. Dla pewności po 40 minutach sprawdzić widelcem czy ciasto się upiekło, jeśli widelec po wbiciu w ciasto będzie suchy, to znaczy, że jest ok.
Zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny i powstały lukier wylać na wystudzone ciasto.
...i gotowe :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz