piątek, 3 lutego 2012

Panna cotta

Mój debiut jeśli chodzi o ten deser, ale za to muszę powiedzieć, że bardzo udany :)
Prosty i pyszny, idealny na przykład na Walentynki lub na inną okazję, a nawet bez okazji.

Skład:
-250 ml mleka
-250 ml śmietanki kremówki ,koniecznie płynnej(30-36%)
-3 łyżeczki żelatyny w proszku
-pół szklanki cukru
-cukier waniliowy lub aromat o dowolnie wybranym smaku,kilka kropel (ja użyłam rumowego i wyszło super)

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści, ciągle mieszając.
Dodać aromat lub cukier waniliowy i zagotować.
Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż się rozpuści.
Odstawić do ostudzenia a gdy już wystygnie wlać mieszankę do filiżanek i wstawić do lodówki na ok 4 godziny, najlepiej na noc, wtedy dobrze stężeje.Jak wyjąc deser z filiżanki?Przygotować naczynie z gorącą wodą, wstawić tam filiżankę na kilka sekund po czym odwrócić filiżankę na talerzyk i nasz deser powinien wyskoczyć :)
Z tej ilości składników wyszły mi 4 średnie desery. Średnie w wielkości ma się rozumieć, a nie w smaku ;)
Można podawać z polewą czekoladową, musem owocowym lub z tym na co akurat mamy ochotę.
Aksamitny w smaku deser powinien zachwycić Ciebie i Twoich gości :)
Smacznego!

1 komentarz: