środa, 15 lutego 2012
Pączki Hiszpańskie potocznie nazywane Gniazdkami
Gniazdka z ciasta parzonego. Pyszne! i w zasadzie proste.
Potrzebne będą :
-4 jajka,
-20 dag mąki
-2 łyżki masła
-szklanka wody
-szczypta soli
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować po czym dodać mąkę i energicznym ruchem wymieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek,zmniejszyć ogień i ucierać do gładkości. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Następnie dodawać po 1 jajku mieszając mikserem na gładką masę. Przygotować papier do pieczenia. Wyciąć z niego kwadraty wielkości mniej więcej 10cm x 10 cm .Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać kółko średniej wielkości, zależnie od tego jak wielkie pączki chcemy uzyskać.
Do garnka wlać olej i gdy będzie rozgrzany wkładać pączki papierem do góry, papier zdjąć po kilku sekundach, najlepiej dwoma widelcami, mi odchodził bez problemów.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Aby uzyskać lukier wystarczy wymieszać 3 łyżki zimnej wody i 200g cukru pudru.Dokładnie rozetrzeć grudki i gotowe!
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pączki sa przepyszne, bardzo szybko sie je robi, robiłam je już kilkanaście razy, zawsze jak wpadali niespodziewani goscie i wszystkim smakowało:) oczywiście kazdy prosil o przepis:)
OdpowiedzUsuńtylko ja zeby bylo szybciej to robilam takie"rwane ręką" i tez sie bardzo ladnie prezentowaly na talerzu:)beata