czwartek, 26 maja 2011

Makaron z pieczoną piersią kurczaka i rukolą


Przepis pochodzi z książki Pawła Lorocha "My story! makaron". Fajne, smaczne danie! Polecam!

Składniki :
-150 g makaronu
-2 piersi z kurczaka
-pesto paprykowego lub ajwar
-rukola
-pomidorki koktajlowe
-przyprawy
-ser żółty

Ugotować makaron. Ja użyłam muszelek.
Pierś z kurczaka kroimy na średnie kawałki.Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, wkładamy w folię aluminiową i pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową pierś podsmażamy chwilę na patelni dodając pesto lub ajwar oraz makaron. Mieszamy przez chwilę i dodajemy rukolę. Mieszamy kilka razy i danie gotowe. Na końcu posypujemy żółtym serem i dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
PYCHA!

środa, 25 maja 2011

Kruche ciasto z rabarbarem


Wiosenny kąsek dla miłośników rabarbaru i maślanego ciasta.

Skład:
-2 szklanki mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru pudru
-185g masła
-3 duże jaja
-1 łyżka śmietany 18%
-1kg rabarbaru
-6 łyżek cukru
-pół szklanki dżemu jabłkowego

Kruszonka:
-185g mąki
-100 g cukru
-125 g masła
-1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto.
Mąkę , cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy masło, żółtka(same żółtka, z białek ubijemy pianę) i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy i wykładamy na blaszkę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min aż nabierze lekko złotego koloru.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki ok 1cm. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć z cukrem(6 łyżek ), ok 3-4 min aż puści sok.
Odsączyć rabarbar.

Piana.
Z pozostałych białek ubijamy pianę. Gdy piana będzie się robiła coraz sztywniejsza dodajemy delikatnie ok 2-3 łyżki cukru.

Kruszonka.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Zalewamy suche składniki i dobrze mieszamy.

Przestudzone ciasto smarujemy dżemem (ja dodałam jabłkowy, ale może być każdy inny , wedle gustu i smaku :) ), wykładamy rabarbar, pianę z białek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 30-40 min 180 stopni. I ready! :)

wtorek, 17 maja 2011

3 Bit

To super-ciasto zachwyciło mnie swoim smakiem w Święta Wielkanocne u mojej Przyjaciółki. Od razu poprosiłam o przepis i w końcu je zrobiłam i ... WARTO BYŁO! Smak ten sam! To ciasto nie może się nie udać. Do dzieła!

Lista zakupów :
-7 paczek herbatników
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-2 śnieżki
-2/3 kostki masła
-0,5 l mleka
-puszka mleka skondensowanego -słodzonego LUB gotowa masa krówkowa (kajmakowa)
-300ml śmietanki 30%
-tabliczka mlecznej czekolady

Ja zaczęłam ciasto od gotowania przez 2 i pół godziny mleka skondensowanego (nie otwierając puszki) , ale polecam użyć gotowej masy. Będzie szybciej:) Gotową masę należy chwilę przed otwarciem włożyć do gorącej wody, to ułatwi wyłożenie masy na herbatniki.
2 budynie ugotować z 0,5 l mleka , poczekać aż ostygną i wymieszać z masłem(najlepiej mikserem). Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śnieżkami.
Czekoladę rozpuścić w rondelku.

I teraz układanie warstw :
-na blachę wykładamy herbatniki
-masa krówkowa
-herbatniki
-masa budyniowa
-herbatniki
-bita śmietana
-herbatniki
-roztopiona czekolada

...i ciasto gotowe! Teraz należy je włożyć do lodówki na kilka godzin .
SMACZNEGO :)