sobota, 29 października 2011

Pizza

Przepis na naszą domową pizzę wygląda następująco .

Składniki :
-2,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
-2,5 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (może też być sama zwykła)
- pół kostki drożdży (50 g)
- sól
- cukier
- olej roślinny

Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże zalewamy szklanka wody i dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2 min., żeby drożdże się rozkręciły. Następnie wlewamy je do mąki, dolewamy jeszcze jedną szklankę wody oraz 2 łyżeczki soli. To wszystko mieszamy mikserem. Konsystencja ciasta powinna być lekko klejąca. Na blat wysypujemy mąkę i wykładamy na nią ciasto z miski. Smarujemy dłonie olejem żeby ciasto nie przyklejało się do rąk. Wyrabiamy do jednolitej , nie klejącej się masy (można dosypywać mąki w miarę potrzeby). Następnie należy rozwałkować ciasto (podsypując mąką, żeby nie przywierało do blatu i wałka) na cienki placek (ciasto będzie grubsze po wyrośnięciu). Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem, smarujemy olejem wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika nastawiając temp. 40 stopni. po to,żeby ciasto wyrosło. Jak jego objętość się zwiększy to wtedy ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka górna i dolna)  i pieczemy ok 15 minut następnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki.Podpiekamy chwilę i dodajemy ser. Gdy się roztopi można podawać pizzę.


Sos do pizzy:
-puszka pomidorów
-bazylia (1 stołowa łyżka)
-oregano (1 stołowa łyżka)
-2 lub 3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku

Pomidory zmiksować ,przyprawić i posmarować pizzę przed upieczeniem.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Najbardziej wyczekiwany przepis przeze mnie i Patryka! Oby tylko efekt wyszedł taki rewelacyjny jak u Was!

    OdpowiedzUsuń
  2. no to się cieszę, i życzę udanych wypieków! Ja tylko dodam, że specjalistą od ciasta jest mój Piotrek, ja za to robię sos i resztę składników. Może też podzielcie się obowiązkami ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to fakt... my też na niego czekaliśmy z utęsknieniem..................:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale powiedz sama, najprościej jest przyjechać do nas na pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nareszcie znamy tajemnicę tej wspaniałej pizzy na każdą okazję! pycha! ;) my tez na pewno zrobimy! - magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację Kasiu! prościej chyba będzie przyjechać do Was!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dołączam - przepis genialny, na "6" :). Robiłam z niego też taki chlebek włoski z suszonymi pomidorami i oliwkami w środku - nie wiem jak się nazywa, ale też wyszedł super. Dziękuję, pozdrawiam, czekam na inne pyszności (może żurek?;)) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  8. Sylwia, żurek mogę zrobić, ale z zakwasu z butelki :] może być?! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pewnie, że może :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w takim razie w przyszłym tygodniu jemy żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, Twojej pizzy nic nie zastąpi <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu,Twojej pizzy nic nie zastąpi <3

    OdpowiedzUsuń