Przepis na naszą domową pizzę wygląda następująco .
Składniki :
-2,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
-2,5 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (może też być sama zwykła)
- pół kostki drożdży (50 g)
- sól
- cukier
- olej roślinny
Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże zalewamy szklanka wody i dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2 min., żeby drożdże się rozkręciły. Następnie wlewamy je do mąki, dolewamy jeszcze jedną szklankę wody oraz 2 łyżeczki soli. To wszystko mieszamy mikserem. Konsystencja ciasta powinna być lekko klejąca. Na blat wysypujemy mąkę i wykładamy na nią ciasto z miski. Smarujemy dłonie olejem żeby ciasto nie przyklejało się do rąk. Wyrabiamy do jednolitej , nie klejącej się masy (można dosypywać mąki w miarę potrzeby). Następnie należy rozwałkować ciasto (podsypując mąką, żeby nie przywierało do blatu i wałka) na cienki placek (ciasto będzie grubsze po wyrośnięciu). Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem, smarujemy olejem wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika nastawiając temp. 40 stopni. po to,żeby ciasto wyrosło. Jak jego objętość się zwiększy to wtedy ustawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut następnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki.Podpiekamy chwilę i dodajemy ser. Gdy się roztopi można podawać pizzę.
Sos do pizzy:
-puszka pomidorów
-bazylia (1 stołowa łyżka)
-oregano (1 stołowa łyżka)
-2 lub 3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
Pomidory zmiksować ,przyprawić i posmarować pizzę przed upieczeniem.
Smacznego!
Najbardziej wyczekiwany przepis przeze mnie i Patryka! Oby tylko efekt wyszedł taki rewelacyjny jak u Was!
OdpowiedzUsuńno to się cieszę, i życzę udanych wypieków! Ja tylko dodam, że specjalistą od ciasta jest mój Piotrek, ja za to robię sos i resztę składników. Może też podzielcie się obowiązkami ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
no to fakt... my też na niego czekaliśmy z utęsknieniem..................:)
OdpowiedzUsuńale powiedz sama, najprościej jest przyjechać do nas na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńnareszcie znamy tajemnicę tej wspaniałej pizzy na każdą okazję! pycha! ;) my tez na pewno zrobimy! - magda
OdpowiedzUsuńMasz rację Kasiu! prościej chyba będzie przyjechać do Was!
OdpowiedzUsuńDołączam - przepis genialny, na "6" :). Robiłam z niego też taki chlebek włoski z suszonymi pomidorami i oliwkami w środku - nie wiem jak się nazywa, ale też wyszedł super. Dziękuję, pozdrawiam, czekam na inne pyszności (może żurek?;)) Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia, żurek mogę zrobić, ale z zakwasu z butelki :] może być?! :)
OdpowiedzUsuńpewnie, że może :)
OdpowiedzUsuńw takim razie w przyszłym tygodniu jemy żurek :)
OdpowiedzUsuńKasiu, Twojej pizzy nic nie zastąpi <3
OdpowiedzUsuńKasiu,Twojej pizzy nic nie zastąpi <3
OdpowiedzUsuń