piątek, 29 lipca 2011

O biszkopcie , który zawsze wychodzi

Tym razem podam super przepis na pycha biszkopt, który zawsze wychodzi rewelacyjnie, a którego używam do robienia tortów. Na zdjęciu widać tort z tego oto biszkoptu.
Oto przepis nań :
-szklanka mąki luksusowej
-szklanka cukru
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-4 jajka
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka octu (ja dodawałam ocet jabłkowy)

Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż się dokładnie połączą. Dodajemy mąkę luksusową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gdy wszystko się pięknie połączy dodajemy łyżkę octu.
Pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor. Czasu nie podaje, trzeba co chwilę zaglądać:)
Gdy się pięknie zarumieni to znaczy , że już ok.
Smacznego :)Link
Dodatkowo dla zainteresowanych masą na torcie.
To jest masa cukrowa do pokrycia tortu i do robienia z niej różnych ozdób.
Robiłam ją po raz pierwszy ale wyszła super!
I serdecznie polecam!

A TU TU TU znajduje się przepis jak ją zrobić.
a poniżej masa zabarwiona sokiem z buraczków :)

2 komentarze:

  1. potwierdzam, biszkopt super, jedli nawet Ci, co nie lubią tortów, a najbardziej smakowały mi te kulki różowe, wbrew temu co mówił jeden z gości - niejaki Grzegorz! (krzyż i czosnek!) Kasiu, jesteś super gospodyni polska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jak potrzebuje biszkopt do ciasta korzystam z tego przepisu :D dzięki Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń