niedziela, 26 czerwca 2011

Ciasto marchewkowe

Podaję przepis na ciasto marchewkowe. Ja użyłam foremek do muffinów ale zwykle robię je na blaszce. Zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste i smaczne :)
Pokazane muffiny są ozdobione piankami i orzechami w czekoladzie, a wszystko to z okazji 8 miesiąca życia mojej córeczki :) Przepis wygląda następująco :
*4 jajka
*1,5 szklanki cukru
*pół szklanki oleju
*2 szklanki mąki (ja używam pełnoziarnistej, lub pół na pół, trochę pełnoziarnistej trochę zwykłej)
*3 duże starte marchewki (mniej więcej 2 szklanki )
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżeczki cynamonu

Całe jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę oraz proszek , sodę i cynamon i marchewkę. Wszystko razem mieszamy mikserem.

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy 30-40 minut.

I gotowe! Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. oddać wrażenia może tylko klasyczna onomatopeja radości:
    "łałałiła!"
    a potem następuje rozczarowanie faktem, że w mojej kuchni nic podobnego nie można znaleźć...

    PS. czy zegar na tym blogu nie jest ustawiony na tryb 24h czy Ty faktycznie wszystkie posty publikujesz w środku nocy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)zegar na blogu jest w formacie 12h :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ta marchewka jest starta na małych czy duzych oczkach ? :D
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewka starta na małych oczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz :)
    Placuszek wyciagniety juz z piekarnika :)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń