środa, 25 maja 2011

Kruche ciasto z rabarbarem


Wiosenny kąsek dla miłośników rabarbaru i maślanego ciasta.

Skład:
-2 szklanki mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru pudru
-185g masła
-3 duże jaja
-1 łyżka śmietany 18%
-1kg rabarbaru
-6 łyżek cukru
-pół szklanki dżemu jabłkowego

Kruszonka:
-185g mąki
-100 g cukru
-125 g masła
-1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto.
Mąkę , cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy masło, żółtka(same żółtka, z białek ubijemy pianę) i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy i wykładamy na blaszkę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min aż nabierze lekko złotego koloru.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki ok 1cm. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć z cukrem(6 łyżek ), ok 3-4 min aż puści sok.
Odsączyć rabarbar.

Piana.
Z pozostałych białek ubijamy pianę. Gdy piana będzie się robiła coraz sztywniejsza dodajemy delikatnie ok 2-3 łyżki cukru.

Kruszonka.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Zalewamy suche składniki i dobrze mieszamy.

Przestudzone ciasto smarujemy dżemem (ja dodałam jabłkowy, ale może być każdy inny , wedle gustu i smaku :) ), wykładamy rabarbar, pianę z białek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 30-40 min 180 stopni. I ready! :)

2 komentarze:

  1. najbardziej uwiódł mnie kreteński akcent na kubku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubek zaiste z Krety. Pamiątka z podróży poślubnej :) Jak do nas przyjedziesz to zrobię Ci w nim zieloną herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń