To super-ciasto zachwyciło mnie swoim smakiem w Święta Wielkanocne u mojej Przyjaciółki. Od razu poprosiłam o przepis i w końcu je zrobiłam i ... WARTO BYŁO! Smak ten sam! To ciasto nie może się nie udać. Do dzieła!
Lista zakupów :
-7 paczek herbatników
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-2 śnieżki
-2/3 kostki masła
-0,5 l mleka
-puszka mleka skondensowanego -słodzonego LUB gotowa masa krówkowa (kajmakowa)
-300ml śmietanki 30%
-tabliczka mlecznej czekolady
Ja zaczęłam ciasto od gotowania przez 2 i pół godziny mleka skondensowanego (nie otwierając puszki) , ale polecam użyć gotowej masy. Będzie szybciej:) Gotową masę należy chwilę przed otwarciem włożyć do gorącej wody, to ułatwi wyłożenie masy na herbatniki.
2 budynie ugotować z 0,5 l mleka , poczekać aż ostygną i wymieszać z masłem(najlepiej mikserem). Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śnieżkami.
Czekoladę rozpuścić w rondelku.
I teraz układanie warstw :
-na blachę wykładamy herbatniki
-masa krówkowa
-herbatniki
-masa budyniowa
-herbatniki
-bita śmietana
-herbatniki
-roztopiona czekolada
...i ciasto gotowe! Teraz należy je włożyć do lodówki na kilka godzin .
SMACZNEGO :)
Polecam
OdpowiedzUsuńwyszedł mi tak jak w orginale:)
Pozdrawiam
Monia
przepraszam-oryginale (coś mi się pomyliło:))
OdpowiedzUsuńja to ciasto zrobię na 3 urodzinki Bartka:) czyli za 2 tyg:)
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto i jest pyszne!!!
OdpowiedzUsuńNo to zaczynam :) dam znać jak się udało :)
OdpowiedzUsuńUDAŁO SIĘ!!! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCIESZE SIĘ ! :) i polecam na przyszłość ;)
OdpowiedzUsuńczy masa budyniowa a takze bita śmietana jest bez dodatku cukru? jak duza blacha na tą proporcję?
OdpowiedzUsuń- do masy budyniowej nie dodaję cukru, gdyż budynie które użyłam już miały w sobie cukier :)
OdpowiedzUsuń- śmietana bez cukru - bo reszta składników jest wystarczająco słodka :) - blacha standardowa z piekarnika, rozmiar 36 cm X 43 cm i ciasta wychodzi mi nie pełna blaszka :)