wtorek, 17 maja 2011

3 Bit

To super-ciasto zachwyciło mnie swoim smakiem w Święta Wielkanocne u mojej Przyjaciółki. Od razu poprosiłam o przepis i w końcu je zrobiłam i ... WARTO BYŁO! Smak ten sam! To ciasto nie może się nie udać. Do dzieła!

Lista zakupów :
-7 paczek herbatników
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-2 śnieżki
-2/3 kostki masła
-0,5 l mleka
-puszka mleka skondensowanego -słodzonego LUB gotowa masa krówkowa (kajmakowa)
-300ml śmietanki 30%
-tabliczka mlecznej czekolady

Ja zaczęłam ciasto od gotowania przez 2 i pół godziny mleka skondensowanego (nie otwierając puszki) , ale polecam użyć gotowej masy. Będzie szybciej:) Gotową masę należy chwilę przed otwarciem włożyć do gorącej wody, to ułatwi wyłożenie masy na herbatniki.
2 budynie ugotować z 0,5 l mleka , poczekać aż ostygną i wymieszać z masłem(najlepiej mikserem). Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śnieżkami.
Czekoladę rozpuścić w rondelku.

I teraz układanie warstw :
-na blachę wykładamy herbatniki
-masa krówkowa
-herbatniki
-masa budyniowa
-herbatniki
-bita śmietana
-herbatniki
-roztopiona czekolada

...i ciasto gotowe! Teraz należy je włożyć do lodówki na kilka godzin .
SMACZNEGO :)

9 komentarzy:

  1. Polecam
    wyszedł mi tak jak w orginale:)
    Pozdrawiam
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam-oryginale (coś mi się pomyliło:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to ciasto zrobię na 3 urodzinki Bartka:) czyli za 2 tyg:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię to ciasto i jest pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. No to zaczynam :) dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. UDAŁO SIĘ!!! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. CIESZE SIĘ ! :) i polecam na przyszłość ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy masa budyniowa a takze bita śmietana jest bez dodatku cukru? jak duza blacha na tą proporcję?

    OdpowiedzUsuń
  9. - do masy budyniowej nie dodaję cukru, gdyż budynie które użyłam już miały w sobie cukier :)
    - śmietana bez cukru - bo reszta składników jest wystarczająco słodka :) - blacha standardowa z piekarnika, rozmiar 36 cm X 43 cm i ciasta wychodzi mi nie pełna blaszka :)

    OdpowiedzUsuń