sobota, 9 kwietnia 2011

Kruchy placek z kruszonką

Dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego! Szybkie rozpoznanie co mam w kuchni i nazbierało mi się składników na kruchy placek!
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących” autorstwa Małgorzaty Caprari.

Rzadko zdarza mi się zrobić ciasto tak samo jak jest w przepisie, tak też było i w tym przypadku:) Raz dodam czegoś więcej, a raz odejmę coś co mi nie pasuje. Zwykle się udaje i wychodzi smaczne :) Często też składniki daję „na oko”, nie odliczam co do grama mąki czy też tłuszczu, daję na czuja.
Po mojej modyfikacji przepis wygląda następująco :
składniki :
*40 dag maki
*15 dag tłuszczu(miękka margaryna lub miękkie masło -polecam MASŁO)
*1 jajko
*2-3 łyżki śmietany
*3/4szklanki cukru
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dżem lub konfitury o dowolnym smaku (ja użyłam jagodowego)
Wszystkie składniki mieszam w misce, najpierw suche potem dodaję mokre(najlepiej ręką bo wtedy się dobrze wyrobi).
3/4 części ciasta wykładam na blachę posmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną bułką tartą lub mąką. Na ciasto wykładam dżem (ilość zależy od Was, jak kto lubi)
Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę i posypać placek. Ja rozdrabniam w rekach, ale można też schłodzić ciasto w lodówce i utrzeć na tarce na wielkich oczkach i posypać na dżem. Wstawiam do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40 – 50 min w temp 180 stopni. ( u mnie wystarcza 40 max 45 minut)
I kruchy placek gotowy :) Smacznego!

2 komentarze:

  1. ja dziś zrobiłam placek na deser po obiedzie:)pycha!! mój był z dżemem porzeczkowym, Kasiu zapomniałaś dodać że ten placek robi się tylko w 10 minut:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie:) 10 minut i gotowe:) szybki, prosty przepis. wszystkim smakowało i nie zostawili nawet kawałka;)

    OdpowiedzUsuń